İsrail Mahkemesinden ´rahmet Kapısı´nı Kapatma´ Kararı

İsrail Mahkemesinden ´Rahmet Kapısı´nı Kapatma´ Kararı

İsrail mahkemesi, işgal altındaki Doğu Kudüs´te yer alan Mescid-i Aksa´nın doğu surlarındaki Rahmet Kapısı´nın geçici olarak kapatılması yönünde karar verdi.
İsrail´e bağlı Kudüs Sulh Mahkemesi, aldığı kararda, Rahmet Kapısı´na ilişkin dava sonuçlanıncaya kadar söz konusu kapının geçici kapatılmasına hükmetti.

Mahkeme ayrıca, Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden Rahmet Kapısı´na ilişkin davaya en geç 60 gün içerisinde cevap verilmesini istedi.

İsrail´e bağlı Kudüs Sulh Mahkemesi, 5 Mart´ta Kudüs İslami Vakıflar Konseyine Mescid-i Aksa´nın Rahmet Kapısı´nı kapatması için bir hafta mühlet vermişti.
Kudüs İslami Vakıflar Konseyi Başkanı Şeyh Abdulazim Selheb, Mescid-i Aksa´nın Rahmet Kapısı´nın yeniden kapatılması için kendilerine bir hafta mühlet veren İsrail Sulh Mahkemesine cevaben "Konsey olarak İsrail mahkemelerini ve kararlarını tanımıyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Rahmet Kapısı
Mescid-i Aksa´nın en görkemli kapılarından biri olan ve dış tarafı duvarla örülü Rahmet Kapısı´nın iç tarafına, 2003 yılına kadar Harem-i Şerif´in avlusunda bulunan bir bölümden geçilerek girilebiliyordu. Ancak İsrail polisi, Rahmet Kapısı´na girilen bölümü, 2003´te terörist olarak nitelediği "Filistinli illegal bir kurumun çalışmalar yürüttüğü" iddiasıyla kapatmıştı.

İsrail polisinin 2003´ten bu yana kapalı tuttuğu Rahmet Kapısı´na inen merdivenlerin başındaki kapıya 17 Şubat´ta zincir vurması, Filistinliler tarafından "provokatif bir adım" şeklinde değerlendirilmiş ve halkın büyük tepkisine neden olmuştu.

Rahmet Kapısı´nın 22 Şubat´ta Kudüs Yüksek İslami Vakıflar Konseyi Başkanı Şeyh Abdülazim Selheb tarafından açılmasının ardından Filistinliler 16 yıl aradan sonra ilk kez burada namaz kılmıştı.
AA

© 2023, Burak Mukaddes Mekanları Tanıtma ve Kültür Derneği
naature