Malezya´dan İsrail´e Tünel Tepkisi

Malezya hükümeti, İsrail´in, işgal altındaki Kudüs´te Mescid-i Aksa´nın güneyindeki Silvan Mahallesi´nden Burak (Ağlama) Duvarı´na tünel açmasına tepki gösterdi.

Malezya Dışişleri Bakanı Seyfeddin Abdullah, bakanlığın yemek davetinde, İsrail´in pazartesi günü Doğu Kudüs´te yaptığı tünel açılışına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Malezya hükümetinin İsrail´in tek taraflı aldığı bu kararı asla kabul etmediğini dile getiren Seyfeddin, "Bu eylemin Filistinlilere danışılarak yapılması gerekirdi." ifadesini kullandı.

Seyfeddin, "İsrail´in bu yaptığına göz yummuyoruz, bu hususta kararlılığımızı sürdürerek Filistinlilerin yanında duracağız." dedi. Seyfeddin, İsrail´in, bölgede barış sürecini zarara uğratan faaliyetlerde bulunduğunu vurguladı.

- Burak Duvarı´na çıkan tünelin açılışı

İsrail makamları, pazartesi günü Mescid-i Aksa´nın güneyindeki Silvan Mahallesi´nde bulunan ve Yahudi inancına göre kutsal sayılan Silvan Havuzu´ndan (Breikhat HaShiloah) Harem-i Şerif´in Burak Duvarı´na çıkan tünelin açılışını yapmıştı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen açılış törenine, ABD´nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, ABD´nin İsrail Büyükelçisi David Friedman ile çok sayıda İsrailli milletvekili ve bakan katılmıştı.

- Tünel, "Shalem" projesinin bir parçası

Söz konusu tünel, İsrail hükümetinin Mescid-i Aksa´nın çevresi başta olmak üzere Yahudilerce "Davud´un Şehri" olarak nitelendirilen Silvan Mahallesi ile Kudüs´ün tamamında turistik projeler ve arkeolojik kazıları öngören "Shalem" projesinin bir parçası.

Filistinliler, "Kudüs´ün kurulacak Filistin devletinin başkenti olduğu" yönündeki taleplerine bağlılıklarını sürdürürken, İsrail´in Yahudileştirme politikaları çerçevesinde Kudüs´ün Müslüman Arap kimliğini değiştirmeye çalıştığını belirtiyor.

Kaynak AA

© 2024, Burak Mukaddes Mekanları Tanıtma ve Kültür Derneği
naature